Urheilu­fysio­terapia

Urheilufysio­terapia

 

Aktiiviliikkujan / kilpaurheilijan fysioterapia muodostuu omaksi erikoisalakseen johtuen ensisijaisesti korkeammista ja täsmällisemmistä tavoitetasoista. Urheilijalle ei riitä, että hän saa kuntoutusjakson päätteeksi käveltyä kivuttomasti arkimatkansa, jos hänen arkensa urheilutoiminnassa edellyyttää korkean kuormitustason rasituskestävyyttä tai maksimaalista ponnistusta.

Kehoaan säännönmukaisesti kuormittavan yksilön kuntoutuksessa ja valmennuksessa pyritään tähtäämään jo tiettyyn tasoon harjoitetun suorituskykyprofiilin ylläpitämiseen, kehittämiseen ja loukkaantumisvapaalla vyöhykkeellä pysymiseen. Harjoitus – ja kisakentillä tapahtuvia tapahtumia ei voi kuitenkaan täysin ennaltaehkäistä ja urheilu sisältää aina ennakoimattoman luonteensa ja hyväksyttävän riskinsä äkkinäiselle tapahtumalle. 

Mikäli loukkaantuminen on tapahtunut tai operaatio toteutunut ja toimintakykyrajoitteet ovat urheilua rajoittavat, niin urheilijan fysioterapia ei eroa perusteiltaan tyypillisistä kuntoutustoimista (eritoten kuntoutuksen alkuvaiheen osalta). Hyvin monesti motivoituneen urheilijan kuntoutusvaiheen oheisharjoittelu on kattavampaa tyypilliseen kuntoutujaan verraten.

Urheilufysioterapian keinoin voidaan vaikuttaa mm. urheilijan
– kuormituksen hallintaan
– kuormituksen sisältövaihteluun
– fyysisien ominaisuuksien kartoittamiseen
– fyysisien ominaisuuksien harjoittamiseen
– palautumisen edistämiseen

– urheilutoiminnan ulkopuolella tapahtuviin valintoihin (ravinto, uni, urheilun vastapainotekijät)

Näillä toimin kerrytetään “fyysisiä ja henkisiä puskureita” kestämään lajiharjoittelun kuormat. 

Fysioterapeutin tulee ymmärtää lajin ominaispiirteet, johon hän kuntoliikkujaa / urheilijaa valmistaa. Mikäli urheilija on lajivalmennuksen piirissä, niin välitön dialogi valmennuksesta vastaaviin on tuloksekkaan ja nautittavan urheilupolun kannalta toivottavaa.

 

 

Prehab Oy

050 323 4621
info@prehab.fi
y-tunnus: 3009239-9